Különböző finomságok, amelyekkel gazdagíthatod, és finomabbá teheted a levesedet.
Hogyan készítsünk gyúrt tésztát?
Mielőtt a tészta készítéséhez hozzákezdenénk, tudni kell azt az aranyszabályt, hogy az igazi gyúrt tésztába egy cseppnyi vizet sem teszünk, és hogy a tészta minősége elsősorban a jó kidolgozástól függ.
A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva 25-30 percig
pihentetjük.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk. A sodrófával vékonyított, nyújtott tésztát állandóan forgatjuk, hogy vastagsága egyenletes, formája kör alakú legyen. A nyújtáshoz mindig csak minimális lisztet használjunk, mert a sok liszt repedezetté teszi a tészta felületét.
A májgaluska.
Hat személyre vegyünk egy negyed kiló marha-, sertés-, vagy borju-májat és vagdaljuk fel deszkán jól, hogy ugy nézzen ki, mintha össze lenne törve. Az eres részeket, ha ilyen van benne, ki kell közüle dobni. Tegyük a megvagdalt májat tálba, adjunk hozzá fél fej apróra vágott veres hagymát, egy kis kávés- kanálnyi tört borsot, sót, egy kávés-kanálnyi apróra vágott zöldpetrezselyem-levelet, egy tojásnyi zsirt, három egész tojást és három tojáshéjnyi vizet. Ezt a vegyüléket habarjuk jó össze, azután tegyünk bele 6 kanálnyi mozsárban összetört, száraz, fehér kenyér-morzsát és annyi lisztet, hogy a vegyülék keményecske legyen. Mikor a májgaluskát a levesbe akarjuk fõzni, bádog-kanállal szakitsuk diónyi nagyságu darabokba s egymásután rakjuk a forró huslébe. Tiz percznyi fõzés után készen van és félre lehet tenni tálalásig.
Bajor májgombóc levesbetét
Hozzávalók:
30 dkg borjú vagy marhamáj
10 dkg szalonna
1 fej hagyma
20 dkg zsemle
vaj
3 tojás
1/4 l tej
só
bors
szerecsendió
majoránna
petrezselyem
snidling
1 e.kanál liszt
A megtisztított és elkapart májhoz keverjük az apró kockákra vágott szalonnát és a finomra vágott, vajon üvegesre dinsztelt hagymát.
A kis kockákra vágott zsemlét vajon aranysárgára pirítjuk. A tojásokat felverjük, majd a tejjel elkeverjük, és a zsemlére öntjük. Mikor már a tejet jól beszívta, hozzáadjuk a fűszereket, a májat, és végül a lisztet.
Jól összedolgozzuk a masszát. Nedves kézzel gombócokat formálunk, lobogó, húsleves kockából készített marhahúslevesben kb. 15 perc alatt kifőzzük.
Grízgaluska levesbetét Anci módra
Hozzávalók:
4 személyre
2 tojás
búzadara,
pici étolaj
apróra vágott petrezselyemdöld
Elkészítése:
A tojást szétválasztjuk, fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi búzadarát, hogy híg,lágy masszát kapjunk.
Egy- két órát hagyjuk pihenni, hogy a búzadara megszívja magát, be fog sűrűsödni. Ha híg állapotura keverjük be, akkor nem lesz kemény grízgaluskánk! Fontos, hogy a végleges állagát az állásidő végére érje el, akkor lesz remegős, laza. A sózástól kemény marad, nehezen fő meg, elég az ízes levesben főzni.
A fővésben lévő levesbe szaggatjuk, lassú tűzön megfőzzük, ellenőrizzük a közepét, hogy átfőtt-e.
Kiszejük a levesből, mert felszívja a maradékot állás közben.
Húsos derelye levesbe
Hozzávalók (8-10 személyre):
5 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
40 dkg sertéshús,
1 csomó zöldpetrezselyem,
5 g törött bors,
1 db tojásfehérje
a gyúrt tésztához:
20 dkg liszt,
3 db tojás, só.
Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott
zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük és lefedve, mindig csak egy kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk.
Elkészítjük a gyúrt tésztát és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis húshalmocskát rakunk és a tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk.
Húslevesben vagy sós vízben külön kifőzzük, majd az elkészített levesben tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Maceszgombóc
két evõkanál vizet
1 evõkanál zsírral simára keverünk.
Beleütünk 2 egész tojást,
sózzuk,
fûszerezzük törött borssal,
egy kevés reszelt szerecsendióval,
és annyi darált maceszt (pászkát) keverünk bele, amennyit felvesz (kb. 25 dkg-ot).
A tészta ne legyen kemény, mert befõzés elõtt legalább egy óra hosszat kell állnia. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belõle, és a forrásban levõ levesben lassan, kb.egy fél óráig fõzzük. Bõ levesben fõzzük, mert sokat felszív. (Ezért ezt is inkább leveskockából készült levesben fõzzük ki, ha nincs nagyon sok húslevesünk.)
Reszelt tészta levesbetét
Hozzávalók
2 tojás
liszt, só
Kemény gyúrt tésztát készítünk annyi sóval kevert liszttel, ammennyit a tojás fölvesz.
a fövő levesbe belereszeljük a nyers tésztát, és ha feljött a tetejére, kész is.
Gombalevesbe a legfinomabb.
Ha nem akarunk gyúrtni, a bolti kézi tarhonya hasonló állagu tészta, felhasználhatjuk helyette.
Sajtgombóc zöldséglevesbe
Hozzávalók:
1 evőkanál Kefír
1 tojás,
5 dkg reszelt sajt,
2 evokanál búzadara,
1 teáskanál majoránna,
1 mokkáskanál orölt szerecsendió-virág,
1 csokor petrezselyemzöld,
kevés só.
Elkészítése:
A sajtgombóchoz a tojást habosra felverjük 1 evokanál
kefírrel, majd összekeverjük a búzadarával és a reszelt
sajttal. Megsózzuk, és állni hagyjuk 10 percig.
A sajtos gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat
formálunk, és a forrásban lévo kb 1 liter leveslébe tesszük. Legalább 10 percig, kis lángon forraljuk.
Egy gombócot próbaképpen vágjunk ketté, hogy kiderüljön, jól
átfőtt-e.
Töltike levesbetét Anci módra
Hozzávalók:
2 db zsömle
3 tojás
csokor petrezselyem
1 kis fej vöröshagyma kockázva
só, bors, ételízesítő
étolaj
Elkészítése:
A zsömléket beáztatjuk, majd kicsavarjuk a vízből. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymer és hagymát, amit kevés étolajon megfuttattunk, sót, borsot és a 3 tojást. Jól összedolgozzuk.
2-2 evőkanálnyi mennyiségekre adagolva folpack fóliába tesszük, henger alakúra formázzuk, két végét megpörgetve bezárjuk, mint egy szaloncukrot.
Amikor fövés közben a tojástól már összeállt az állaga, kibontjuk a fóliából, és visszahelyezve a levesbe véglegesen megfőzzük.
A húsleves összes ízét koncentráltan átveszi, nagyon finom, és karikára vágva főtthúsok mellé szeletelve mutatós, és finom.
Tüdőstáska levesbe
Hozzávalók (8-10 személyre):
5 dkg vöröshagyma,
5 dkg zsír,
50 dkg sertéstüdő,
3 g őrölt fehér bors,
2 g majoránna,
1 csomó zöldpetrezselyem,
1 db tojás,
5 dkg zsemlemorzsa,
1 db tojásfehérje, só,
a gyúrt tésztához:
20 dkg liszt,
3 db tojás, só.
A finom, apróra vágott vöröshagymát egy kevés zsíron üvegesre pirítjuk. A megfőzött tüdőt ledaráljuk és a hagymára tesszük és lepirítjuk. Sóval, őrölt fehérborssal, majoránnával és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.
Velős holdacskák levesbe
Hozzávalók (8-10 személyre):
35 dkg sertés- vagy borjúvelő,
fél citrom,
5 dkg vöröshagyma,
5 dkg zsír,
1 csomó zöldpetrezselyem,
3 g törött bors,
1 db tojássárgája, só,
a gyúrt tésztához:
20 dkg liszt,
3 db tojás,
1 db tojásfehérje, só.
A sertés- vagy borjúvelőt hideg vízbe áztatjuk, így a rajta lévő vékony hártyát könnyen eltávolíthatjuk. Ezután a velőt sós, enyhén citromos vízbe téve 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük és vágódeszkára téve pépszerűvé összevágjuk. Zsírban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a velőt, sóval, zöldpetrezselyemmel és törött borssal fűszerezzük és jól átforrósítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojássárgáját és kihűtjük. A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kerek lapocskákat kiszúrunk, majd mindegyik közepébe kisebb velőshalmocskákat rakunk. A tészta peremét tojásfehérjével
megkenjük és félbehajtjuk. Húslevesben külön kifőzzük.
Elkészítési idő: 30 perc
Vízen kullogó levesbetét
Hozzávalók:
2 dl tejföl
2 db tojás
2 dl liszt
15 dg trapista sajt
10 dg sonka
margarin
Elkészítése:
2 dl tejfölt simára keverünk 2 tojással, 2 dl liszttel, a lereszelt sajttal és metéltre vágott sonkával. Tiszta konyharuhát alaposan kikenünk margarinnal, ráöntjük a masszát, lazán felgöngyöljük, két végét bekötjük. Lobogó sós vízben eresztjük, majd lassú tűzön 40 percig főzzük. A ruhából tálra borítva forró margarinnal megöntözzük, szeleteljük.
Zsemlegombóc húslevesbe
2 csokor petrezselyem,
2 szikkadt zsemle,
2 tojás,
őrölt szerecsendió,
tej a zsemle áztatásához,
zsemlemorzsa.
A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel, a tojásokkal, sóval és borssal keményebb masszává dolgozzuk össze, egy kicsit pihentetjük. A petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk,
és belekeverjük a zsemlegombóc tésztába, szerecsendióval ízesítjük, és egy kevés zsemlemorzsával megkötjük.
Apró gombóckákat formálunk a masszából, s a forrásban lévő húslevesbe téve kb. 10-15 percig főzzük.