Levesek receptjei

Különleges és általános receptek kezdőknek és haladóknak

A császárné tyúk levese 
 
Hozzávalók:
1 egész tyúk,
35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen,
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér,
1 fej hagyma,
fél karalábé,
fél zeller,
10 dkg zöldborsó,
15 dkg spárga,
10 dkg levestészta,
só, szemes bors

Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fő, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszűrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsőségeket és a megtisztított leveszöldséget. Szemes borssal fűszerezzük, és lassú tűzön főzzük.
Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszük a tűzről, a levest hagyjuk ülepedni, majd szűrjük le.
Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifőzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetsző levest. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra
Jó tanács: Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielőtt teljesen puhára főne, vegyük ki, és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg. Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként.


Almás csirkeleves
              
  Hozzávalók:
  1 csirke apróléka,
  1 savanykás nagy alma,
  fél citrom leve,
  1 dl tejföl,
  1 evokanál finomliszt,
  1 evokanál olaj,
  1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
  1 késhegynyi törött fehér bors,
  1 teáskanál tárkony (szárított vagy ecetes-olajos)
  ízlés szerint só,
  csipetnyi cukor.
                       
  A csirkeaprólékot megmossuk, leszárítjuk, és kis
  darabokra vágjuk. (A májat félretesszük, azt csak a
  fozés befejezése elott fogjuk a levesbe tenni.) Fazékban
  felforrósítjuk az olajat, majd a húsdarabokat lepirítjuk
  rajta. Ezután ráöntünk bo egyliternyi vizet, és
  megsózzuk. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a
  borsot, majd befedjük, és puhára fozzük. Közben az almát
  megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk meg), és vékony
  szeletekre vágjuk. Azonnal beletesszük a levesbe. A
  citromlével kelloen pikánsra ízesítjük, majd csipetnyi
  cukorral fuszerezzük. A májat csíkokra vágjuk, és a
  levesbe tesszük. Éppen csak egyet forralunk rajta, majd
  behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel. Végül a
  tárkonyt is belekeverjük, és kevergetve ismét
  felforraljuk.
               
Bakonyi betyárleves


Hozzávalók:
35 dkg marhaszegy,
1 pár csirkecomb,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej hagyma,
só, egész bors,
csípős paprika,
csusza tészta,1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből.

Elkészítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

Becsinált leves


Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
1 csomag mirelit vegyes zöldség,
1 kanál zöldpetrezselyem,
1 vöröshagyma,
1 kanál liszt,
1 kanál olaj.

Elkészítése:
Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk.
Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk a zöldpetrezselymet, és félretesszük. Eközben már feltesszük az aprólékot, és majdnem készre főzzük.
A már előbb elkészített zöldséget meghintjük liszttel, elkeverjük, és az aprólékkal felöntve készre főzzük.

Bugaci húsgombóc leves

Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna10 dkg sovány nyers füstölt sonka
1 fej hagyma
2szál sárgarépa és zöldség
kb 30 dkg krumpli
30 dkg darált sertéshús
1 tojás
liszt
só, pirospaprika, bors, babérlevél 
 
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk (én el szoktam utána távolítani),a füstölt sonkát csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a hagymát is megdinszteljük rajta és végül a sárgarépát és zöldséget is a többivel együtt pároljuk.Megszórjuk piros paprikával, és feleresztjük vízzel. Óvatosan sózzuk (a sonka miatt) és egy két babérlevelet teszünk bele.Amikor a zöldség félpuhára főtt, a kockára vágott krumplit és a kb cseresznye nagyságú húsgombócokat hozzáadjuk.
A húsgombóchoz felverünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a darált húst és annyi lisztet amit felvesz. Az elkészült levest tejföllel kínáljuk.
Elég laktató, ezért második fogásnak inkább valami könnyű tésztát adjunk.


Csirkeaprólék-leves  4-6 személyre

50 dkg csirkeaprólék
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg mirelit zöldborsó
5 dkg gomba
5 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
petrezselyem
borsikafű vagy bors


A megtisztított, feldarabolt csirkeaprólékot az olajon kissé pirítsd meg, majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát,zellert, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. Egy kis ideig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel. Ekkor tedd bele egészben a megtisztított vöröshagymát, adj
hozzá   petrezselymet, borsot, sót. Lassú tűzön főzd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a borsót is. Amikor minden puha, tálalás előtt még meghintheted finomra vágott petrezselyemmel is..

Csülkös krumplileves
           
  Hozzávalók:
  1 kicsi, szép, húsos füstöletlen csülök
  (kb.40-50 dkg),
  1/2 kg krumpli,
  1 kis fej vöröshagyma,
  1 evokanál piros fuszerpaprika,
  1 evokanál olaj,
  1 gerezd fokhagyma,
  1 babérlevél,
  késhegynyi törött bors,
  ízlés szerint só.
                       
  Fogyasztás elott egy nappal készítjük el, hogy a leves
  tetején összegyult és rádermedt zsiradékot könnyen
  eltávolíthassuk. A csülköt lemossuk, majd egészben
  kuktába tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi,
  és megsózzuk, megborsozzuk. A babérlevelet is
  beletesszük.
  Egy kis serpenyoben felforrósítjuk az olajat, és   rátesszük a megtisztított és finomra vágott
  hagymát meg a fokhagymát. Megfonnyasztjuk, és a tuzrol
  lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2
  evokanál vizet, és összeforraljuk. A hagymás olajat a
  csülök levébe belekeverjük. A kuktát lezárjuk, és a
  jelzésétol számított 45 percig fozzük.
  Közben a burgonyát meghámozzuk, és hasábokra vágjuk. A     megfott csülköt kicsontozzuk, zsíros borét eltávolítjuk,   és a húst vékony csíkokra vágva, visszatesszük a lébe.
  Hozzáadjuk a krumplit, és addig fozzük, amíg az is meg
  nem puhul. Ha kihult, a hutoszekrényben jól lehutjük.
 
  Tálalás elott ne felejtsük el a leves tetején összegyult
  zsírt leszedni!
               

Gábris leves


30 dkg sertéshúst megdarálunk, sóval, törött borssal és 1 db tojással összedolgozzuk.
Vizes késsel gombócokat formálunk belőle és a húsleveshez hasonlóan bezöldségelt és fűszerezett, forrásban levő paradicsom-ivóléhez adjuk.
Amikor a gombócok és a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor kis darabokra tördelt makarónit főzünk a paradicsomléhez.
Egyéni ízlés szerint cukorral is ízesíthetjük, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Görög rizses tyúkleves


Hozzávalók:
1,5 liter tyúkleves (leveskockából),
só,
10 dkg rizs,
1 evőkanál keményítő,
1 dl tej,
3 tojássárgája,
1 teáskanál vágott petrezselyem,
1 citrom leve.

Elkészítése:
A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és 12 percig főzzük. Egy keverőtálban a keményítőt, a tejet, a sót és a tojássárgákat alaposan elkeverjük. Habverővel állandóan keverve apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk! (Tipp: Görögországban hasonló recept szerint zsírtalanított bárányhúslevesből is nagyon jóízű levest készítenek.) Végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a citromlevet. Vigyázzunk nehogy összefusson!


Jókai-bableves
 
Hozzávalók:

  60 dkg füstölt sertéscsülök
3 pár debreceni (kolbász)
20 dkg száraz bab
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
6 dkg liszt
3 dkg vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
zsír
fűszerpaprika

csipetke, vagy tészta
 
Elkészítése:

 Az előkészített babot a csülökkel (2-2,5 liter hideg vízben) tedd fel főni. Add hozzá a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzd, amíg a belevalók meg nem puhulnak. Ekkor a bab kivételével szedj ki mindent a léből: a zöldségeket tedd félre, a csülökből fordítsd ki a csontot, majd a húsát - ha már langyosra hűlt - kockázd, a kolbászt pedig karikázd fel. Közben kevés zsíron készíts zsemleszínű rántást a vöröshagymával, a fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsd be a levest. (Ha kell, sózd.) Tedd vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forrald össze a levest, s közben főzz bele egy kis csipetkét. Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálald.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 18
Heti: 40
Havi: 126
Össz.: 49 148

Látogatottság növelés
Oldal: Húsos levesek- I.
Levesek receptjei - © 2008 - 2024 - levesek.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »