Levesek receptjei

Különleges és általános receptek kezdőknek és haladóknak

BABGULYÁS

Hozzávalók: 20 dkg nagy szemű szárazbab, 40 dkg marhalábszár, 25 dkg vegyes lev
eszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé), 2 zö
ldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokh
agyma, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bo
rs, ízlés szerint só.

A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet l
eöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő
alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszáríto
tt húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpapri
kát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vág
om. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üve
gesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráö
ntök 2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat.
Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet. Megsózom,
megborsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst
(mindkettő levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a zö
ldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket
, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.

Kapros húsgombócleves

Hozzávalók:

  20 dkg sovány darált hús
5 dkg rizs
1 db tojás
3 dkg margarin
2 dkg liszt
1 dl energiaszegény tejföl
só, bors
1 csokor kapor
kevés citromlé
 
 
Elkészítése:

 A rizst megsózva megfőzzük, kihűtjük, és összekeverjük a hússal és a tojással, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. A margarinból, lisztből világos rántást készítünk, a finomra vágott kaprot belekeverjük, és másfél liter vízzel felengedjük, sózzuk, felforraljuk. A húsmasszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk és belerakjuk. Fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, amíg a gombócok meg nem puhulnak. Tálalás előtt pár csepp citromlével és tejföllel ízesítjük, de ezzel már nem forraljuk.
 


Közönséges húsleves.


Vegyünk egy kiló marhahust, felsárt vagy hátszint. (Ezekből tisztább a leves.)
Tegyünk egy hibátlan mázzal ellátott fazékba 5 liter vizet. Ha jó forró, akkor tegyük a megmosott hust, félmarék sóval a vizbe.
Hol a gyakorlat még kevés a főzéshez, minden személyre egy fél kávéskanál sót kell számitani. Öt liter vizből lesz 8-10 személynek való leves. Ha 4 liternyire főzzük le, főzésközben töltögetni kell, mert a hus igen sok főzést kiván, a viz pedig elpárolog.
A legkeményebb hus is megfő 2 és fél óra alatt, ha mindég forrhat. Gyöngébb hus másfél óra alatt is elkészül.

Ha már egy óráig főtt a hus, tegyünk hozzá: két középnagyságu sárgarépát, két petrezselyem gyökeret, fél zellert, egy egész vöröshagymát, fél karalábét, két cikk fokhagymát és tiz szem borsot; mindezt jól megtisztitva és mosva.
Ezekkel is addig kell főzni a levest, amig leszürhetjük. Ha sertés vagy borju pecsenyénk van délre, az abból ki szedett nyers csontokat is rakjuk a levesbe.
Minél többféle friss husfajta van, a leves annál jobb. Közbe habszedő (lyukas) kanállal le-le habozzuk. Ha készen van, sürü drótszitán egy tálba átszürjük és néhány percig otthagyjuk, hogy teljesen leülepedjék. Igy arany tiszta levest nyerünk. Aztán gondosan be kell a levest a tálból a fazékba tölteni s egy kis késhegynyi lisztfinomra törött sáfránt kell beletenni: ekkor ujra forraljuk fel és tegyünk bele, izlésünk szerint, a levesbe való dolgokból.

Lestyános csirkeraguleves  4 személyre

Hozzávalók:
 
1 csirkemell
15 dkg sárgarépa
15 dkg zöldbab
10 dkg zeller
10 dkg fehérrépa
2 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
1 evőkanál citromlé
olaj
lestyán
petrezselyem
zellerzöld


A csirkét bőrözd le, csontozd ki, vágd ujjnyi csíkokra és tedd fel főni 1,5 liter hideg, sós vízben a csonttal, lestyánnal,zellerzölddel, petrezselyemmel. Ha a hús már félig puha, tedd bele a darabolt zöldségféléket is. A liszttel készíts fehér rántást és ezzel sűrítsd be a levest, majd lassan csurgasd bele a felmelegített tejfölt. Még egyszer forrald össze és apróra vágott lestyánnal, meg citromlével végezd el az utóízesítést. (A csontot,
a szétfőtt zellerzöldet, szálas lestyánt, petrezselymet természetesen vedd ki a tálalás előtt.) 

Marhagulyás leves

Hozzávalók:

 40 dkg marhalábszár
 1 fej vöröshagyma
 20 dkg tisztított burgonya
 1 szál sárgarépa
 1 szál fehérgyökér
 só, pirospaprika
 bors, evőkanálnyi lecsó
 1 gerezd fokhagyma
 kevés köménymag
 1 kávéskanálnyi zsír
 
A finomra vágott hagymát a zsíron kicsit megdíszteljük, beleszórjuk a főszereket, elkeverjük, rátesszük a kockára vágott húst, fedő alatt huhára pároljuk s mielőtt teljesen megpuhulna, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Felöntjük vízzel, majd lassan forraljuk. Egy tojásból galuskát készítünk, beleszaggatjuk a levesbe, amit forrón tálalunk.




Orjaleves


A kb. 1 kilónyi megmosott sertéskarajcsontot - amelyen kisebb húsdarabok találhatók - 2 liter vízben feltesszük főni.
Az első forrás után a tetejéről a habot leszedjük. sóval, kakukkfűvel, szurokfűvel, borssal ízesítjük és hozzáadjuk az egészben hagyott leveszöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba, vöröshagyma), a paradicsomot és a zöldpaprikát.

Lassú tűzön kb. egy és fél óráig főzzük. Ezután a levest 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Finom metélttel, a darabolt csonttal és a zöldségekkel együtt, ecetes tormával tálaljuk.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 18
Heti: 36
Havi: 122
Össz.: 49 144

Látogatottság növelés
Oldal: Húsos levesek- II.
Levesek receptjei - © 2008 - 2024 - levesek.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »