Amerikai szárazbableves
Hozzávalók:
fél kg száraz tarkabab,
1 fej fokhagyma,
teáskanál só,
csipetnyi őrölt bors,
fél pohár tejföl,
vegeta.
Elkészítése:
A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra zúzott fokhagymát és az ízesítőket.
Figyelem! A főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és ne kuktában! - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban lévő keményítő hatására.
Ízlés szerint vegetával, kevés borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.
Barna-leves.
Egy lapos vasedénybe tegyünk egy kanál zsirt. Ha meleg, adjunk hozzá egy jókora felvágott vöröshagymát, zellert, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, mind karikára vágva (két-két szál elég).
Sózzuk meg és tegyük gyors tüzre hogy sötétbarnára megpiruljon. Kavarás közben egy pár darabka marhamájat is lehet közé tenni. Ha egészen barna lett, akkor a fent leirt, de még le nem szürt, húslébe öntsük bele. Fél óráig avval főzzük; akkorra igen szép barna lesz az egész tömeg. Egy kis kocka cukrot is adjunk bele ebbe a levesbe; sáfrány nem kell hozzá. Különben éppen ugy használjuk, mint a fehér levest; bármit lehet bele főzni.
Fehér burgonyaleves
Hozzávalók:
fél kg burgonya,
1 pohár joghurt,
1 evőkanál liszt,
1 db babérlevél,
1 teáskanál só,
néhány szál petrezselyem,
vegeta.
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Odatesszük főni a babérlevéllel és sóval, kb. 1 liter vízben. Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a vegetát és az apróra vágott petrezselymet.
Amikor a burgonya puhára főtt, hozzákeverjük a joghurtos lisztet és összefőzzük vele.
Fokhagymaleves 4 személyre
Hozzávalók:
8-10 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
5 dkg margarin
2 dl tejföl
1 zsemle
5 dkg sajt
petrezselyem zöldje
ôrölt fehérbors
só
A felolvasztott margarinból és a lisztbôl készíts világos
rántást, majd add hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Engedd
fel 8-9 dl hideg vízzel vagy csontlével, adj hozzá finomra vágott petrezselyem zöldjét, fehérborsot, sót. Miután felforrt,lassan add hozzá a simára kevert tejfölt, s még egyszer forrald össze. A zsemlét vágd apró kockákra és szárazon pirítsd aranysárgára.
Tálaláskor ezt tedd a leves tetejére, s szórd rá a reszelt sajtot is.
Díszítésként használhatsz még petrezselyem zöldjét is.
Francia hagymaleves
Hozzávalók:
fél kg vöröshagyma,
1 evőkanál olaj,
fél csokor petrezselyem,
1 pohár tejszín,
4 szelet pirítós kenyér,
fél dl konyak,
5 dkg trappista sajt,
1 teáskanál só,
csipetnyi curry,
vegeta.
Elkészítése:
A szeletekre vágott hagymát megpirítjuk az olajon. Ráöntünk kb. másfél liter vizet és beletesszük az ízesítőket (vegetát bőven!). Puhára főzzük, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk és beleöntjük a tejszínt. Összefőzzük, majd hozzáadjuk a konyakot. Eközben megpirítjuk a kenyérszeleteket. A pirítósokat a tányérokba helyezzük és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Így tesszük rá a forró hagymalevest.
Azonnal fogyasztjuk.
Fűszeres-paradicsomos csicseriborsó-leves
Hozzávalók:
2 kaveskanál olivaolaj,
1 finomra vágott hagyma,
2 zuzott fokhagymagerezd,
1 evokanál őrölt mandula,
2 kávéskanál masszala( indiai fűszerkeverék)
1/2 kávéskanál chilli por,
1 kávéskanál koriander,
1 kávéskanál kurkuma,
1 kávéskanál frissen reszelt gyömbérgyökér,
40 dkg sürített paradicsom,
17,5 dkg főtt csicseriborsó,
4,5 dl zöldséges csontleves,
só, bors
Forró olajban üvegesre pároljuk a hagymát. Beletesszük
az összetört fokhagymát, és további két percig pároljuk.
Kevés vízzel elkeverjük az őrőlt mandulát és
fűszereket.A keveréket hozzáadjuk a hagymához, és 2-3
percig együttt főzzük. beletesszük a paradicsomot, a
csicseriborsót, és felöntjük a zöldséglevessel. 35-45
percig főzzük, hogy az ízek jól összeférjenek, sózzuk és
forrón tálaljuk.
Gombaleves
Egy fazékba tegyünk forrni annyi vizet, a mennyire szükségünk van: három személyre mindenkor egy liter vizet számithatunk. Tegyünk a vizbe mindenféle zöldséget, sót és borsot; azalatt mig a viz forr, egy lábasba tegyünk egy kanál zsirt rántásnak, három személyre egy fakanál lisztet számitva. A rántást öntsük a zöldséges lébe és ha a leves a rántással együtt jól felforrt, szürjük át szitán, tegyünk bele sáfránt és apróra vágott zöld petrezselyem levelet, azután ujra forraljuk fel. Ha fő, tegyünk bele szépen megmosott és felvágott csiperke gombát; mindezt negyedóráig főzzük.
Tálaláskor tegyünk a tányérra zsirban piritott zsemlyekoczkákat.
Gombaleves - másként
Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 nagyobb méretű paprika
2 evőkanál vaj vagy margarin
15 dkg csiperkegomba
1/2 l tyúkhúsalaplé (vagy 1/2 l víz és egy csirkeleves kocka)
1/8 l tej
só
fekete bors
1-2 szál petrezselyemzöld (vagy 2 kk szárított petrezselyem)
Elkészítés
A hagymát és a fokhagymát tisztítsa meg, a paprikát mossuk és törölje meg, a magokat és az erét távolítsa el. Mindhárom összetevőt aprítsa fel.
A vajat közepes hőmérsékleten olvassza fel, majd 5 percig, amíg puha lesz párolja benne a vöröshagymát, fokhagymát és a paprikát.
A gombát tisztítsa és mossa meg, vágja szeletekre és adja a hagymához. Öntse fel a tyúkhúslevessel és forralja fel, majd főzze kb. 10 percig, addig amíg a gombákat a fakanállal könnyen el tudja vágni.
Vegye kissé gyengébbre a lángot, majd adja hozzá tejet. Sóval és borssal ízesítse, és a levest épp csak forrásig hevítse.
Közben mossa meg a petrezselymet, aprítsa fel és keverje a levesbe, majd azonnal tálalja.
Gyors zoldsegragu leves
Hozzavalok (3-4 szemelyre):
- 4 db marhahusleves kocka (en Maggi-t hasznalok)
- 4 db kozepes meretu krumpli
- 20 dkg zoldborso
- 10 dkg cernametelt
- 2-3 szal petrezselyemzold
- 1 dl tejfol
- 1 l viz
- keves liszt a suriteshez
A leveskockakat es a kockara vagott krumplit hideg vizben feltesszuk foni a petrezselyemzolddel egyutt. Ha friss borsot hasznalunk, azt kb. 10 percel a leves folforrasa utan rakjuk bele, a konzervet csak akkor,
ha a krumpli mar majdnem teljesen puha. Amit a krumplink megpuhult, beletesszuk a tesztat, majd kb. 2 perc mulva a tejfollel, amibe elozoleg ne'mi lisztet kevertunk behabarjuk.
Mivel dupla mennyisegu leveskockat hasznaltunk, sozni nem kell!
Krumplileves csípősen
Hozzávalók:
2 db. ökölnyi hagyma
3 db. ökölnyi krumpli (szétfővős fajta)
1 db. erőspaprika (a mérgezőbb fajtából)
piros őrölt paprika
só
A hagymát nagyon aprora fel kell aprítani és 2-3 liter vízbe a törtpaprikával a "nagyon erős" zöldpaprikával alaposa meg kell főzni közepes lángon kissé rotyogtatva. Aki a nagyon erőset szereti az édesnemes paprika helyett is tehet csípős törtpaprikát. A hagyma fajtájától függően 1-2 órát is főzni kell. Közben a krumplit pucolás után nagyon apróra (kb. 1/2 cm- es kockákra fel kell darabolni. Ha a hagyma megfőtt akkor erős lángon "bugyborékoltatva" bele kell főzni a krumplit. Senki ne lepődjön meg, ha halászlére, vagy hallevesre fogja emlékeztetni ennek a roppant egyszerű és nagyon finom levesnek az íze.