Levesek receptjei

Különleges és általános receptek kezdőknek és haladóknak

Amerikai szárazbableves


Hozzávalók:
fél kg száraz tarkabab,
1 fej fokhagyma,
teáskanál só,
csipetnyi őrölt bors,
fél pohár tejföl,
vegeta.

Elkészítése:
A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra zúzott fokhagymát és az ízesítőket.
Figyelem! A főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és ne kuktában! - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban lévő keményítő hatására.
Ízlés szerint vegetával, kevés borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.


Barna-leves.

Egy lapos vasedénybe tegyünk egy kanál zsirt. Ha meleg, adjunk hozzá egy jókora felvágott vöröshagymát, zellert, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, mind karikára vágva (két-két szál elég).
Sózzuk meg és tegyük gyors tüzre hogy sötétbarnára megpiruljon. Kavarás közben egy pár darabka marhamájat is lehet közé tenni. Ha egészen barna lett, akkor a fent leirt, de még le nem szürt, húslébe öntsük bele. Fél óráig avval főzzük; akkorra igen szép barna lesz az egész tömeg. Egy kis kocka cukrot is adjunk bele ebbe a levesbe; sáfrány nem kell hozzá. Különben éppen ugy használjuk, mint a fehér levest; bármit lehet bele főzni.

Fehér burgonyaleves



Hozzávalók:
fél kg burgonya,
1 pohár joghurt,
1 evőkanál liszt,
1 db babérlevél,
1 teáskanál só,
néhány szál petrezselyem,
vegeta.

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Odatesszük főni a babérlevéllel és sóval, kb. 1 liter vízben. Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a vegetát és az apróra vágott petrezselymet.
Amikor a burgonya puhára főtt, hozzákeverjük a joghurtos lisztet és összefőzzük vele.


Fokhagymaleves  4 személyre

Hozzávalók:
8-10 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
5 dkg margarin
2 dl tejföl
1 zsemle
5 dkg sajt
petrezselyem zöldje
ôrölt fehérbors

 
A felolvasztott margarinból és a lisztbôl készíts világos
rántást, majd add hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Engedd
fel 8-9 dl hideg vízzel vagy csontlével, adj hozzá   finomra vágott petrezselyem zöldjét, fehérborsot, sót. Miután felforrt,lassan add hozzá a simára kevert tejfölt, s még egyszer forrald össze. A zsemlét vágd apró kockákra és szárazon pirítsd aranysárgára.
Tálaláskor ezt tedd a leves tetejére, s szórd rá a reszelt sajtot is.
Díszítésként használhatsz még petrezselyem zöldjét is.


Francia hagymaleves


Hozzávalók:
fél kg vöröshagyma,
1 evőkanál olaj,
fél csokor petrezselyem,
1 pohár tejszín,
4 szelet pirítós kenyér,
fél dl konyak,
5 dkg trappista sajt,
1 teáskanál só,
csipetnyi curry,
vegeta.

Elkészítése:
A szeletekre vágott hagymát megpirítjuk az olajon.  Ráöntünk kb. másfél liter vizet és beletesszük az ízesítőket (vegetát bőven!). Puhára főzzük, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk és beleöntjük a tejszínt. Összefőzzük, majd hozzáadjuk a konyakot.  Eközben megpirítjuk a kenyérszeleteket. A pirítósokat a tányérokba helyezzük és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Így tesszük rá a forró hagymalevest.
Azonnal fogyasztjuk.

Fűszeres-paradicsomos csicseriborsó-leves
           
  Hozzávalók:
  2 kaveskanál olivaolaj,
  1 finomra vágott hagyma,
  2 zuzott fokhagymagerezd,
  1 evokanál őrölt mandula,
  2 kávéskanál masszala( indiai fűszerkeverék)
  1/2 kávéskanál chilli por,
  1 kávéskanál koriander,
  1 kávéskanál kurkuma,
  1 kávéskanál frissen reszelt gyömbérgyökér,
  40 dkg sürített paradicsom,
  17,5 dkg főtt csicseriborsó,
  4,5 dl zöldséges csontleves,
  só, bors
               
  Forró olajban üvegesre pároljuk a hagymát. Beletesszük
  az összetört fokhagymát, és további két percig pároljuk.
  Kevés vízzel elkeverjük az őrőlt mandulát és
  fűszereket.A keveréket hozzáadjuk a hagymához, és 2-3
  percig együttt főzzük. beletesszük a paradicsomot, a
  csicseriborsót, és felöntjük a zöldséglevessel. 35-45
  percig főzzük, hogy az ízek jól összeférjenek, sózzuk és
  forrón tálaljuk.

Gombaleves

Egy fazékba tegyünk forrni annyi vizet, a mennyire szükségünk van: három személyre mindenkor egy liter vizet számithatunk. Tegyünk a vizbe mindenféle zöldséget, sót és borsot; azalatt mig a viz forr, egy lábasba tegyünk egy kanál zsirt rántásnak, három személyre egy fakanál lisztet számitva. A rántást öntsük a zöldséges lébe és ha a leves a rántással együtt jól felforrt, szürjük át szitán, tegyünk bele sáfránt és apróra vágott zöld petrezselyem levelet, azután ujra forraljuk fel. Ha fő, tegyünk bele szépen megmosott és felvágott csiperke gombát; mindezt negyedóráig főzzük.
Tálaláskor tegyünk a tányérra zsirban piritott zsemlyekoczkákat.


Gombaleves - másként

Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 nagyobb méretű paprika
2 evőkanál vaj vagy margarin
15 dkg csiperkegomba
1/2 l tyúkhúsalaplé (vagy 1/2 l víz és egy csirkeleves kocka)
1/8 l tej

fekete bors
1-2 szál petrezselyemzöld (vagy 2 kk szárított petrezselyem)

Elkészítés
A hagymát és a fokhagymát tisztítsa meg, a paprikát mossuk és törölje meg, a magokat és az erét távolítsa el. Mindhárom összetevőt aprítsa fel.

A vajat közepes hőmérsékleten olvassza fel, majd 5 percig, amíg puha lesz párolja benne a vöröshagymát, fokhagymát és a paprikát.

A gombát tisztítsa és mossa meg, vágja szeletekre és adja a hagymához. Öntse fel a tyúkhúslevessel és forralja fel, majd főzze kb. 10 percig, addig amíg a gombákat a fakanállal könnyen el tudja vágni.

Vegye kissé gyengébbre a lángot, majd adja hozzá tejet. Sóval és borssal ízesítse, és a levest épp csak forrásig hevítse.

Közben mossa meg a petrezselymet, aprítsa fel és keverje a levesbe, majd azonnal tálalja.


Gyors zoldsegragu leves

Hozzavalok (3-4 szemelyre):
- 4 db marhahusleves kocka (en Maggi-t hasznalok)
- 4 db kozepes meretu krumpli
- 20 dkg zoldborso
- 10 dkg cernametelt
- 2-3 szal petrezselyemzold
- 1 dl tejfol
- 1 l viz
- keves liszt a suriteshez

A  leveskockakat  es a kockara vagott krumplit hideg vizben feltesszuk foni a petrezselyemzolddel egyutt. Ha friss borsot hasznalunk, azt kb. 10 percel a leves folforrasa utan rakjuk bele, a konzervet csak akkor,
ha  a  krumpli  mar majdnem teljesen puha. Amit a krumplink megpuhult, beletesszuk  a  tesztat,  majd  kb. 2  perc  mulva a tejfollel, amibe elozoleg ne'mi lisztet kevertunk behabarjuk.

Mivel dupla mennyisegu leveskockat hasznaltunk, sozni nem kell!


Krumplileves csípősen

Hozzávalók:

2 db. ökölnyi hagyma
3 db. ökölnyi krumpli (szétfővős fajta)
1 db. erőspaprika (a mérgezőbb fajtából)
piros őrölt paprika
só 

 
A hagymát nagyon aprora fel kell aprítani és 2-3 liter vízbe a törtpaprikával a "nagyon erős" zöldpaprikával alaposa meg kell főzni közepes lángon kissé rotyogtatva. Aki a nagyon erőset szereti az édesnemes paprika helyett is tehet csípős törtpaprikát. A hagyma fajtájától függően 1-2 órát is főzni kell. Közben a krumplit pucolás után nagyon apróra (kb. 1/2 cm- es kockákra fel kell darabolni. Ha a hagyma megfőtt akkor erős lángon "bugyborékoltatva" bele kell főzni a krumplit. Senki ne lepődjön meg, ha halászlére, vagy hallevesre fogja emlékeztetni ennek a roppant egyszerű és nagyon finom levesnek az íze.
 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 18
Heti: 38
Havi: 124
Össz.: 49 146

Látogatottság növelés
Oldal: Sós levesek hús nélkül
Levesek receptjei - © 2008 - 2024 - levesek.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »